Правила поведінки в храмі

                                                          Храм Божий.

Храм – це центр нашого духовного життя. У Храмі особливо відчувається благодать Божа. Йдучи в Храм, треба відповідно налаштувати себе і нагадати собі, що ми входимо в інший світ, відмінний від загального світу суєти і спокус. Тут ми постаємо перед нашим Творцем і Спасителем, тут спільно з Ангелами і Святими приносимо Йому жертву хвали і подяки.

Щоб   перебування   в  Храмі  принесло  користь  нашій  душі,  необхідно  вникати  в  зміст  Богослужінь.        Спільна молитва в Храмі має велику відроджуючу  силу. Сприймається  свідомо, ця благодатна молитва очищає совість,  умиротворяє  душу,  удосконалює,  зміцнює  віру,  зігріває  в  серці  любов  до  Бога.

Будемо дорожити своїм Парафіяльним Православним Храмом як небесним острівцем  на грішній землі.

                      Правила відвідування Святого Храму і поведінки в ньому.

1. Щоб відвідування Храму послужило на користь, дуже важливо молитовно себе налаштувати  ще   на шляху до нього. Треба подумати, що ми хочемо постати перед Небесним Царем, перед Яким з трепетом чекають мільярди  Ангелів  і  Святих  угодників  Божих.

2. Не грізний Господь до тих, які благоговіють  перед  Ним, але  милостиво кличе до Себе всіх, кажучи: «Прийдіть до Мене всі трудящії і обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф 11,28) .. Заспокоєння, зміцнення і просвітлення душі – ось мета відвідування Храму.

3. У Храм слід приходити в чистому і пристойному одязі, як вимагає того Святість місця. Перед входом в Храм необхідно вимкнути мобільний телефон.
Входячи   в   храм   слід   не   поспішаючи   перехреститися.

Жінкам  слід  проявляти  християнську  скромність  і  сором’язливість   і не  приходити  в  брюках, шортах, коротких або відкритих сукнях, з коротким рукавом. Голова у жінки обов’язково повинна бути покритою.
Ще  до  входу  в  Храм  жінкам  слід  стерти  губну  помаду,  щоб  при цілуванні  Святих  Ікон, СвятоЇ  Чаші, Святого   Хреста,   бласловляючу    руку   Священика   не   залишати   на   них   відбитків  своїх   губ.
Чоловіки  повинні  приходити  в  Храм  в  брюках (а не в шортах або бриджах) і в  одязі  з  довгим рукавом. Перед сходами Храму вони повинні зняти головний убір (бажано навіть при вході на територію Храму) і увійти   в  Храм  з  непокритою  головою.
Входячи  в  храм  слід  не поспішаючи перехреститися і зробити три поясних поклони в бік Вівтаря, кажучи:
«Боже,  будь  милостивий  до  мене  грішного», або  «Боже, очисти мене грішного і помилуй мене».

4. Приходити   до Богослужіння  треба  завчасно,  за 5-10  хвилин,  Щоб  встигнути  свічки  і  Придбати поставити  перед  іконами,  як  свою  жертву  Богу.
Прийшовши  до  Літургії,  бажано  подати  записку  з  іменами  своїх  хрещених  близьких  за  здоров’я (для живих) і за упокій (про померлих).

5. Ставити свічки і прикладатися до Ікон потрібно не під час Богослужіння, а до або після нього і так, щоб не  перешкодити  іншим  моляться.
Проходячи  навпаки    Царських   врат,   слід    благоговійно   перехреститися   і  вклонитися   в  сторону Престолу.

6. Неодмінно приходьте в Храм до початку Богослужіння.

7. Якщо  побачите  знайомих  людей,  мовчазним  поклоном  привітайтеся  з  ними,  але  ніколи,  навіть  з особливо  близькими,  як і не  вітайтеся  за  руку   і ні  про  що  не  питайте.
Ні   в  якому   разі   не   допускається   в   Храмі  сторонніх  розмов,  а  тим  більше,  жартів  –  це  гріх.  Підспівувати  хору можна тільки дуже тихо. При загальнонародному  співі  не  слід  допускати «непорядних криків» .

8. У  храмі  Повинно  стояти,  а не  сидіти. Тільки  в  разі  нездоров’я  або  крайньої слабкості дозволяється присісти.  Не  можна  сидіти,  закинувши  ногу на ногу.

9. На  церковній  паперті  і  взагалі  на  території  Храму не  можна  курити. Не можна входити в Храм з тваринами  або  птахами.

10. Прийшовши  в   Храм  з   дітьми,  не   можна   дозволяти   їм   бігати , пустувати  і   сміятися.
Плаче  дитина   потрібно   постаратися  заспокоїти,  якщо  це  не  вдається,  слід  вийти  з дитиною з Храму.

11. Коли чуємо слова спільного благословення, як наприклад, «Мир всім», «Благодать Господа нашого Ісуса Христа …» або  інші  подібні  слова,  нахиліть  голову,  не  хрестячись.
На кадіння   відповідайте   поклоном  голови.   Якщо   всі,  хто  молятьсья  встають  на  коліна,  потрібно приєднатися до них.

12. До  кінця  Богослужіння  не  йдіть  з  Храму,  бо  це  неповага  до  святості  Божого  дому  і  відволікає інших  від  молитви.  Йти  завчасно  можна  лише  через  неміч  чи  серйозної  необхідності, взявши  на  це благословення   у  Священика.

13. Підходити  до  Чаші  під  час  Причастя  потрібно  зі  схрещеними  на  грудях  руками  (права покриває ліву).  Після  Причастя   благоговійно   поцілуйте,    не  хрестячись, (щоб випадково не штовхнути Чашу) нижній   край   Чаші,  як  пречисте   ребро  Христа  Спасителя. Після цього запийте теплотою (запивкою) і поверніться   на   своє   місце,    дякуючи   Богові.  Жінки    підходять   до   Чаші  з  покритою  головою  і        ненафарбованими   губами.

14. Не  засуджуйте  мимовільвних  помилок  службовців  або  присутніх  у  Храмі – корисніше вникати в власні  недоліки  і  просити  Господа  про  прощення  своїх  гріхів.  Смиренно  приймаючи  зауваження, говоріть: «Простіть».
Побачивши  когось  в   неналежному   одязі,  або   порушуючи   перераховані тут   ПРАВИЛА,   якщо  зможете, зробіть  в  м’якій  формі   зауваження   або   скажіть  про  це  відповідальному  за підтримання порядку в святому храмі.
Зробити   зауваження  ближньому,  який   порушив   правила  благоповеденія,  потрібно   ввічливо   і делікатно   тихим   голосом,  краще – пошепки,   внутрішньо   випросивши  у  Бога  мудрості, щоб не образити людину своїм зауваженням.
Не  допустіть,  щоб у  вашій  присутності  відбулося  осквернення  Храму  Божого,  блюзнірство  або  явне хуліганство.   Охороняти   святість   Храму   є   обов’язком   кожного   воїна   Христового – віруючого православного   християнина.

15. У  Храмі  не  можна  говорити  голосно,  тримати   руки  в   кишенях,   жувати  гумку.  Без   потреби   не слід   ходити  по   храму.

16. Йдучи   з   Храму,   перехрестилися      і протягом    решти   дня  дбайливо   зберігайте  отриману   в ньому    благодать.

Амінь.

(5767)